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INFORMATIONAL BRIEF 
 
Campaign Finance Rules and Eligibility for Independent Redistricting 
Applicants 
Timothy Krebs, PhD, University of New Mexico 
 
Core Question 
Should eligibility to serve on local Independent Redistricting Commission (IRCs) be related to 
previous political activities, in particular campaign contributions made before one applies? This 
brief discusses the variation in how California general law and charter cities and counties that 
currently employ IRCs address this issue. 
 
Summary of Topline Findings 
A common provision regarding contributions yielding ineligibility to serve on commissions is 
contributions of $500 or more. 
 
Background and Information 
Local jurisdictions (e.g., counties, general law cities, school districts, community college 
districts, or special districts)1 are bound by the California Elections Code, Division 21, Chapter 
9, Sections 23000-23005. With respect to campaign contribution activity of IRC applicants, the 
following two provisions apply: 
 

1. If an individual or his or her spouse contributed $500 or more to a candidate for an 
elective office in the local jurisdiction in any of the eight years preceding the person’s 
application, they are ineligible to serve. The local jurisdiction may adjust this amount by 
the cumulative change in the California Consumer Price Index, or its successor, in every 
year ending in zero. 

 
2. If a family member of the applicant, other than the applicant’s spouse, contributed $500 

or more to a candidate for an elective office in the local jurisdiction in any of the 4 years 
preceding the person’s application, they are ineligible to serve. The local jurisdiction may 
adjust this amount by the cumulative change in the California Consumer Price Index, or 
its successor, in every year ending in zero. 

 
Of the 20 cities or counties with IRCs for the 2020 and/or 2030 redistricting cycles, the 
following are in the general law category: Kern County, Lincoln, Martinez, Menlo Park, 
Riverside County, and Santa Barbara County.2 As shown in the table below, the rules for Kern 
and Riverside counties—along with Los Angeles, San Diego, and Fresno counties—are governed 
by Chapter 6 of the Elections Code, specifically chapters 6.3-6.8. And the IRC for Santa Barbara 
County was created through a separate local initiative (Measure G) passed by voters in 2018 in 
that county. Of course, charter cities can make their own rules. 

 
1 Note that this does not include charter cities. 
2 See https://www.localredistricting.org/ordinance, accessed May 2, 2023. 
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The table on page 2 shows the variation in how charter cities, separately “chaptered” counties, 
and Santa Barbara County address eligibility based on previous campaign giving. The provisions 
noted are among many other provisions governing eligibility to serve on IRCs.
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Campaign Giving and Eligibility to Serve on IRCs, 2020 and 2030 Cycles 

 
City/County Legal Status  Campaign Giving Rules for IRC Applicants 
Berkeley Charter  To be eligible applicants must disclose under penalty of perjury all monetary and 

non-monetary contributions made within the four years prior to the date of 
application to a candidate for Mayor or Councilmember in the City of Berkeley. 

Carlsbad Charter A person, or the person’s spouse, who has contributed $500 or more in a year to 
any candidate for an elective city office in the preceding 8 years (or the person’s 
non-spouse family member in the preceding 4 years) is ineligible to serve. 

Fresno County Charter  NA 
Kern County Charter  NA 
Long Beach Charter  A person who, or whose spouse, registered domestic partner, or child, within the 

eight (8) years immediately preceding their date of application to be on the 
Commission, has contributed to a candidate for City elective office, in a single 
year, more than $250 is ineligible to serve. 

Los Angeles County Charter  NA 
Oakland Charter  IRC members shall not contribute 50% or more of the allowable amount to 

candidates for City of Oakland and Oakland Unified School District elective 
office in the election preceding the application date. In 2019, the 50% 
contribution amount that cannot be exceeded is $400 for individuals. 

Pomona  Charter  A person who, or whose spouse, within the eight (8) years immediately 
preceding the date of application to be on the commission; or whose parent, 
sibling, child or in-law, within the four (4) years immediately preceding the date 
of application to be on the Commission, has contributed to any candidate for city 
elective office, in a single year, $500 or more is ineligible to serve.  

Riverside County General Law NA 
Roseville Charter  A person who, or whose spouse, within the eight (8) years immediately 

preceding the date of application to be on the commission; or whose parent, 
sibling, child or in-law, within the four (4) years immediately preceding the date 
of application to be on the Commission, has contributed to any candidate for city 
elective office, in a single year, $500 or more is ineligible to serve. 
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Sacramento Charter  A person who – or whose spouse, registered domestic partner, or child – has 
contributed to a candidate for city elective office, in a single city election cycle 
in either of the last two city election cycles preceding their date of application to 
be on the commission, more than 50 percent of the allowable amount for a 
councilmember candidate is ineligible to serve. 

San Diego County Charter  NA 
San Diego Charter  NA 
San Francisco City and County Charter NA 
Santa Barbara Charter  NA 
Santa Barbara County General Law  Established by county ballot initiative (Measure G) in 2018. No commissioner or 

immediate family member may, within the last eight years preceding 
appointment to the commission, have contributed five hundred dollars or more 
in one year to any candidate-controlled committee, primarily formed committee, 
or general purpose committee, independent expenditures committee or other 
political action committee that has expended more than $1,000 in support or in 
opposition to the election campaign for any elective office of the County of 
Santa Barbara. 

Santa Clara  Charter  A person, or the family member of a person (i.e., spouse, registered domestic 
partner, parent, sibling, child or in-law), who has contributed $500 or more in a 
year to any candidate for an elective office of the City of Santa Clara is 
ineligible to serve. 

Sources: https://berkeley.municipal.codes/Charter/ArtV (Berkeley);  https://www.carlsbadca.gov/city-hall/city-council/independent-
redistricting-commission (Carlsbad); https://law.justia.com/codes/california/2022/code-elec/division-21/chapter-6-7/ (Fresno County); 
https://law.justia.com/codes/california/2022/code-elec/division-21/chapter-6-8/ (Kern County); 
https://library.municode.com/ca/long_beach/codes/city_charter?nodeId=CH_ARTXXVCODIRE (Long Beach); 
https://law.justia.com/codes/california/2022/code-elec/division-21/chapter-6-3/ (Los Angeles County); 
https://www.oaklandca.gov/topics/am-i-eligible (Oakland); https://drawpomona.org/wp-content/uploads/2021/04/Independent-
Redistricting-Commission-Application.pdf (Pomona); https://law.justia.com/codes/california/2022/code-elec/division-21/chapter-6-4/ 
(Riverside County); https://library.qcode.us/lib/roseville_ca/pub/municipal_code/item/the_charter-article_xi-sec_11_06 (Roseville); 
https://library.qcode.us/lib/sacramento_ca/pub/city_code/item/city_of_sacramento_charter-article_xii-173 (Sacramento); 
https://law.justia.com/codes/california/2022/code-elec/division-21/chapter-6-5/ (San Diego County); 
https://www.sandiego.gov/sites/default/files/bylaws.pdf (San Diego); https://sfethics.org/guidance/city-officers/ethics-laws-that-apply-
to-the-citys-redistricting-task-force (San Francisco City and County); 
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https://assets.ctfassets.net/mla2k9txthv8/4cbx1d0jgAWysU8qSqmqy6/b2a35c9ba3b88f2e8bd9ed31df7f9c32/Santa_Barbara_-
_Indep_Comm_--_Banales_Settlement_Agreement_031015.pdf (Santa Barbara); 
https://library.municode.com/ca/santa_barbara_county/codes/code_of_ordinances?nodeId=CH2AD_ARTIISUDI_S2-
10.9ACIINRECO (Santa Barbara County); : https://www.santaclaraca.gov/our-city/government/redistricting-2021-
22#:~:text=Must%20be%20a%20resident%20of,2)%20two%20proofs%20of%20residency (Santa Clara)
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